Aktualności

IMPROLATO - Gotuj się na teatr

IMPROLATO - Gotuj się na teatr

Gminne Centrum Kultury w Jabłonnie z/s w Piotrkowie zaprasza młodzież w wieku 13-20 lat do udziału w projekcie teatralnym!

Spotykamy się codziennie od 4 lipca (pon.) do 17 lipca (nd.) w GCK w Piotrkowie na warsztatach:

  • Improwizacji teatralnej
  • Teatralnych
  • Kulinarnych
  • Plastycznych
  • Muzycznych


Wyruszamy na wieś - zbieramy lokalne historie, bawimy się, śmiejemy, tworzymy ekipę i pysznie jemy! Finał pokażemy w formie obiadu i kolacji 17 lipca.

Harmonogram warsztatów:

  • 4 lipca 12:00 - 16:00 - integracja, organizacja, ustalanie planu na warsztaty - co się będzie działo
  • 5-8 lipca 10:00-16:00 - warsztaty 
  • wekeend - wspólne gotowanie - warsztaty kulinarne, letnie kino na powietrzu, pikniki i miły czas wakacyjny
  • 11-15 lipca 10:00-16:00 - warsztaty 
  • weekend - przygotowanie finału i wspólne gotowanie 

Przyjdź 4 lipca a dowiesz się szczegółów, nie pożałujesz!! 

Zapewniamy jeden ciepły posiłek dziennie, ubezpieczenie oraz mega czas w super ekipie. 

OBOWIĄZUJĄ ZAPISY: 
Przyślij SMS (imię, nazwisko, wiek, nr kontaktowy) na nr 669 792 502 lub wypełnij: TUTAJ

Projekt realizowany jest w ramach Lata w teatrze - programu Instytutu Teatralnego im. Z. Raszewskiego w Warszawie finansowanego ze środków Ministerstwa Kultiry i Dziedzictwa Narodowego. 

OPIS PROJEKTU: 
„IMPROLATO - Gotuj się na teatr” to działanie dla młodzieży skupione wokół stołu, jedzenia, goszczenia się i improwizacji teatralnej. Odwiedzimy gospodarstwa, wysłuchamy historii najstarszych mieszkańców o dawnym biesiadowaniu i tradycjach, spotkamy panie z Kół Gospodyń Wiejskich, będziemy wspólnie gotować, jeść, improwizować i poznawać teatr. Zagramy własną muzykę na warzywach i elementach wyposażenia kuchni. Na warsztatach plastycznych nakryjemy stół przy którym zmieszczą się setki naszych gości. 


Chcemy sprawdzić co jest współcześnie silniejsze: spędzanie wspólnie dobrego czasu przy posiłku czy spektakl przy stole - wzajemnego lubienia się, sztucznych rozmów, sytuacji przewidywalnych, ale trudnych do zniesienia – uszczypliwości nielubianej ciotki, docinek rodzeństwa, small talku od czego ucieczką bywa klikanie w telefon lub zerkanie w ekran telewizora. 


Na koniec nie zagramy spektaklu na scenie, ale zaprosimy widzów i jednocześnie uczestników-biesiadników do wspólnego stołu na obiad lub kolację. Młodzież nie tylko ugości przyrządzonym przez siebie jedzeniem, ale też pokaże efekty poszukiwań – historii, kulinariów, opowieści, własnych doświadczeń. Dzięki metodzie improwizacji i storytellingu obiad i kolacja zamienią się w wydarzenie pełne smaków, opowieści, wymiany doświadczeń. 

PROWADZĄCY: 
Przemysław Buksiński
Aktor, improwizator, konferansjer, pedagog, wykładowca, animator kultury, trener. Człowiek orkiestra, po prostu Buks. Założyciel i szef Poławiacze Pereł Improv Teatr. 

Remigiusz Jankowski
Aktor teatralny i filmowy. Warsztatowiec. Współtwórca Poławiacze Pereł Improv Teatr, gdzie śmieje się i improwizuje.

Łukasz Jemioła
Muzyk, kompozytor, gitarzysta, pedagog. Lubi śpiewać z lubelskimi impro teatrami. Chciałby wydobyć dźwięki z warzyw, da się? 

Maria Kubić
Ożywia przedmioty, kreatywnie się nudzi z dzieciakami wytwarzając w autorskiej Wytwórni i wszystkimi zmysłami odbiera świat. Przetwarza, przerabia, robi coś z niczego i coś zupełnie wyjątkowego.

Kamil Kotarski 
Kucharz, ekspert kulinarny, znawca i promotor kuchni regionalnej. Zachęca do sięgania po rodzime produkty regionalne i tradycyjne receptury. Wspólnie gotuje i potem wszystko zjada z Kołami Gospodyń Wiejskich i społecznościami lokalnymi na całej Lubelszczyźnie.

Powrót