Tutaj jesteś Aktualności Kuchenne zmagania w...

Aktualności

Kuchenne zmagania w Gimnazjum Publicznym w Jabłonnie

Kuchenne zmagania w Gimnazjum Publicznym w Jabłonnie

Ekspert kulinarny, pasjonat smaków, dobrej kuchni i produktów regionalnych - Kamil Kotarski, w dniu 21 października 2016 r. małą salę sportową w Gimnazjum Publicznym w Jabłonnie zamienił w pracownię o profilu kulinarno-gastronomicznym. Organizatorem warsztatów była Fundacja Ośrodek Rozwoju Kompetencji Ekologicznych z.s. w Kaliszu, partnerem - Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego „Kraina Wokół Lublina”.
Uczestnikami warsztatów byli uczniowie gimnazjalni, których zapoznano z dziedzictwem kulinarnym regionu lubelskiego, omówione zostały potrawy lubelskie i tradycje kulinarne. Warsztaty z przygotowywania tradycyjnych potraw lubelskich poprowadzone zostały pod „okiem” prawdziwego mistrza kuchni. Cztery pięcioosobowe zespoły ugotowały po dwie tradycyjne potrawy, a były to: forszmak lubelski i zupa cebulowa z Goraja. Uczniowie terminowali pod czujnym okiem szefa kuchni w zakresie nakrywania, czyli „stołowego savoir vivre”, dekoracji stołów i potraw.

Na zakończenie przy nienagannie nakrytych  oraz starannie udekorowanych stołach uczestnicy warsztatów delektowali się pysznymi daniami. Zajęcia wzbudziły wielkie zainteresowanie wśród uczestników oraz pozostałych uczniów z zazdrością obserwujących zmagania kulinarne swoich kolegów. Wszyscy zgodnie deklarowali, że chętnie wezmą udział w podobnych zajęciach.
Powrót